• Peter Øvig Knudsen

    Peter Øvig Knudsens forfatterskab har været med til at kastet lys over mange sider af den moderne danmarkshistorie. Med bøger som 'Blekingegadebanden', 'Hippie' og 'BZ' beskriver han mennesker, som lever på kanten af eller overskrider samfundets normer. Hans seneste bog 'Dem, der ikke tier' er en gruopvækkende beretning om systematiske overgreb på de allersvageste, på børn der var i samfundets varetægt. Bogen er også en hyldets til dem der har haft modet til at tale og bryde årtiers tabu.

    Peter Øvig er oprindelig uddannet journalist, og udkom første gang i 1987 med bogen Er du da sindssyg: en montage. Skrevet med hans kollega Ina Kjøgx Pedersen.

    Som journalist har han arbejdet for Månedsbladet PRESS, Dagbladet Information, Weekendavisen og DR.

    Peter Øvig har skrevet bøgerne 'Børn skal ikke lege under fuldmånen' (1995), 'Min generation' (1997), 'Passioner' (1998), 'Efter drabet' (2001), 'Hilsner fra klovnen' (2003), 'Birkedal' (2004). 'Blekingegadebanden bind 1  og bind 2' (hhv. 2007 og 2008), 'Hippie Bind 1 og 2'  (hhv. 2011 og 2012), 'Nakkeskuddet – Og andre historier' om at beskrive virkeligheden (2014), 'BZ – Et familiedrama' (2016), 'Min mor var besat – Da jeg mødte depressionens dæmon' (2019), 'Jeg er hvad jeg husker' (2021) og senest 'Dem, der ikke tier' (2023)

    Peter Øvig har bl.a. modtaget Cavling prisen, Læsernes Bogpris, Den Berlingske Journalistpris, Montanas Litteraturpris, prisen for Årets Historiske Bog fra Dansk Historisk Fællesråd for de to Blekingegadebanden bøger.

    I 2004 modtog Peter Øvig Rosenkjærprisen fra Danmarks Radio for sine to bøger om besættelsestiden. I begrundelsen blev han kaldt 'en af de største nulevende formidlere af den nyere danske historie'.

Peter Øvig Knudsen: Dem, der ikke tier

Når ofre bliver helte: Foredrag om seksuelle overgreb på Skorpeskolen og andre danske kostskoler

OBS: Der er venteliste til foredraget og vi har derfor oprettet et ekstra, samme dag kl. 16. Tilmelding via linket her: Peter Øvig Knudsen: Dem, der ikk... | ma 27.maj | LOF kurser 

På kostskolen Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk, også kaldet Skorpeskolen, misbrugte socialrådgiveren og en lærer skolens drenge over en tyveårig periode tilbage i 60'erne og 70'erne. Det er en af de gruopvækkende realiteter, som forfatter Peter Øvig Knudsen afdækker i sin bog ’Dem, der ikke tier’.

Denne aften fortæller Peter Øvig om beretningerne fra bogen og om hvordan, det hele blev afdækket, fordi nogen tog sig mod til at tale. Det er dem, der er historiens helte.

Foredraget finder sted i spisesalen på Skorpeskolen Privatskole i de selvsamme historiske omgivelser, som husede Det kongelige Opfostringshus, og hvor kostskoleeleverne dengang samledes for at indtage deres måltider.

Før foredraget byder Skorpeskolen Privatskoles rektor, Jesper Storm Nørskov, velkommen og fortæller kort om skolen i dag.

Tidligere elev på Det kongelige Opfostringshus, Hans Horst, bidrager med sine erindringer fra sin tid på skolen.

OM BOGEN
Forfatter Peter Øvig Knudsen har igen kastet lys over et af danmarkshistoriens dunkleste kapitler med sin bog 'Dem, der ikke tier'.

Hør ham fortælle om bogen og de grusomme beretninger fra tidligere børnehjemsbørn. 

Gennem otte år har Peter Øvig Knudsen talt med en række tidligere børnehjemsbørn, som har beskrevet de seksuelle overgreb, de oplevede på børnehjem i bl.a. 1960’erne og 1970’erne. Peter Øvig Knudsen finder i sin research ud af, hvor omfattende og systematiske overgrebene var. Når nogen tog mod til at gøre opmærksom på dem, blev de ikke hørt.

Bogen har fået blændende anmeldelser, fx fra Anne Sophia Hermansen fra Weekendavisen der betegner bogen som ’Indiskutabelt årets vigtigste udgivelse’.

I bogen fokuserer Peter Øvig Knudsen især på to børnehjem. På det lutherskmissionske børnehjem Solgården i Tarm misbrugte forstanderen pigerne i mere end 15 år. På Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk misbrugte socialrådgiveren og lærerne skolens drenge over en tyveårig periode, nogle gange under bedøvelse. Med Peter Øvig Knudsens bog har ofrene endelig fået en stemme.

Foredraget betoner, hvor vigtigt det er at få talt om det skamfulde og traumatiserende, der er overgået børn i statens varetægt, og ikke at vende ryggen til, når overgreb finder sted.

Efter foredraget vil der være god mulighed for spørgsmål og debat.

Foredraget er blevet til i et samarbejde mellem LOF Øresund og Skorpeskolen Privatskole.

Praktisk info

Skorpeskolen serverer en kop kaffe.
Nummer
36005 - Peter Øvig Knudsen: Dem, der ikke tier
Første mødegang
mandag den 27.05.24 kl. 20:00 - 22:00
Undervisere
Adresse

Skorpeskolen Privatskole, Nordre Strandvej 129, 3150 Hellebæk

Se på kort

Mødegange
1
Pris
Almen
DKK 200,00
mandag den 27.05.24

Kl. 20:00 - 22:00

Peter Øvig Knudsen

Nordre Strandvej 129, 3150 (Spisesalen)

Se på kort