LOF kurser, aftenskole, oplevelser og foredrag
Stengade 57, 3000 Helsingør
LOF på FacebookCand.mag. i kunsthistorie
Peter Kær underviser i kunstforståelse og arrangerer kunstcaféer og museumsomvisninger. Fungerer derudover som moderator og igangsætter. Er vært på forskellige tv-programmer om kunst og historieformidling på DR K og har i en årrække arbejdet for DR og TV2 som vært, journalist og tilrettelægger.
’KUNSTRUTEN MED PETER KÆR’ er LOF’s populære virtuelle højskole med kunsthistoriker Peter Kær som fast højskolevært. Alt foregår ’live’, hvor Peter byder velkommen, snakker med oplægsholderne fra museerne og styrer dialogen.
Med KUNSTRUTEN får du et unikt indblik i nogle af Danmarks mest interessante kunstmuseer og udstillinger – direkte hjemme fra din egen stue. Denne gang kommer vi desuden et smut til Norge, når Peter Kær introducerer os til Edvard Munch og Munchmuseet i Oslo. Over seks mødegange kommer du med på en lærerig rejse gennem en række forskellige kunstretninger. Du kan oven i købet dele din skærm med andre – og fx se højskolen via din tv-skærm.
Med LOF’s online højskole udfordrer vi højskolens traditionelle form. Deltagerne mødes på den digitale platform Zoom første gang mandag den 30. oktober mellem kl. 19.00-21.00, hvor alle deltagerne får mulighed for at få en halv times introduktion til teknikken. Herefter er der højskole seks mandage fra kl. 19.00-21.00 (3 mandage i november 2023 og 3 i januar 2024). På disse dage udfoldes kunsthistorien af oplægsholdere fra museerne med speciale i netop deres område.
Sådan forløber en online højskoledag:
Hver højskoleaften varer 2 timer fra kl. 19-21, og du ledes igennem programmet af vores højskolevært Peter Kær. Som en fast del af højskolekonceptet samles vi kl. 19.00 til fællessang og introduktion til dagens tema. Derefter går vi til dagens foredrag fra et af de 6 deltagende kunstmuseer i Danmark.
Under foredraget kan deltagerne stille spørgsmål i chatten, og efter foredraget er der dialog i ’breakout rooms’ i mindre grupper. Peter Kær styrer debatten og sørger for at binde temaerne sammen og giver inspiration til videre oplevelser – online eller rundt om i landet.
Til hver højskolegang har vi indlagt 5 minutters bevægelse ledet af en underviser fra LOF, så vi får rørt kroppen lidt i løbet af de to timer.
I ’KUNSTRUTEN MED PETER KÆR’ kan du møde:
30.10.23.: En halv times introduktion til Zoom (valgfrit, hvis du fx har prøvet Zoom før)
06.11.23.: Kunstmuseet i Tønder
13.11.23.: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot
20.11.23.: Fuglsang Kunstmuseum, Lolland
15.01.24.: Vendsyssel Kunstmuseum, Hjørring
22.01.24.: Johannes Larsen Museet, Kerteminde
29.01.24.: Munch, Oslo
OBS! Højskolen foregår live og vil ikke blive optaget, så der er ikke mulighed for at se det senere.
'Kunstruten med Peter Kær' er et samarbejde mellem 6 LOF-afdelinger fra hele landet.
Du er velkommen til at invitere en ven eller to til at sidde med ved skærmen, så du har en at dele oplevelsen sammen med. Måske får I senere lyst til at besøge nogle af museerne sammen.
Uddybning af de 6 temaer:
30.10.23: Introduktion til Zoom
Alle deltagere inviteres til introduktion af online platformen Zoom. Introduktionen er målrettet nye brugere af Zoom mediet, og de erfarne kan bruge det som en lejlighed til at tjekke teknikken.
Vi gennemgår funktionerne og der er mulighed for at stille spørgsmål.
.............................................
06.11.23: LOF Midtjylland:
I perioden 25.03.2022 – 07.04.2024 præsenterer Kunstmuseet Tønder udstillingen STOPPESTEDER.
1. Tema: Kunstmuseet Tønder
Med udstillingen Stoppesteder viser Kunstmuseet Tønder highlihts fra samlingen i de sidste 100 år. Museets samling indeholder blandt andet værker af Cronhammar, Kirkeby, Giersing, Ferlov Mancoba, Bille, Holm-Møller, Wiig Hansen, Clausen, Lundstrøm, Carstensen.
Oplægsholder: Tina Blicher-Moritz, enhedsleder for kunst i Museum Sønderjylland
............................................
13.11.23: LOF Øresund:
2. Tema: Frederiksborg - Det Nationalhistoriske Museum
I perioden 22.09.2023 – 14.01.2024 præsenterer Frederiksborg - Det Nationalhistoriske Museum udstillingen MAGISKE LOFTER - FREDERIKSBORG. x DARK MATTERS.
Mette Houlberg Rung vil med udgangspunkt i museets samling fortælle om hvordan kunsten spiller en rolle i formidlingen af historien. Derefter skal vi se på udstillingen 'Magiske Lofter'. Med udstillingen iscenesættes 6 af slottets ikoniske lofter. Det er kunstværker spækket med symbolik og mytologiske henvisninger.
Oplægsholder: Mette Houlberg Rung, Ph.d, Udstillingschef
.............................................
20.11.23: LOF Kursuscenter Øst
3. Tema: Fuglsang Kunstmuseum, Lolland
Del 1: 'Vildt nok'
I dette efterår viser museet udstillingen Vildt nok. Jagt i dansk kunst. Udstillingen handler om, hvordan jagt som begreb, logik, udøvelse og natursyn er fremstillet i dansk kunst fra slutningen af 1700-tallet og til i dag. I alt præsenteres 50 kunstnere, fx Jens Juel, P.S. Krøyer, Johannes Larsen, Otto Bache, Nina Saunders, Anette Abrahamsson, Peter Land og Trine Søndergaard, som i 80 kunstværker skildrer jagtens mennesker, dyr og landskaber på smukke, tankevækkende og humoristiske måder.
For Fuglsang Kunstmuseum er der mange gode grunde til at lave en udstilling om jagtens motiver i dansk kunst gennem de seneste 250 år. Emnet taler ind i en aktuel samfundsdebat om naturoplevelser, fællesskaber og bæredygtighed. Museet ligger i et område, hvor mange går på jagt, og har i øvrigt stærke traditioner for at undersøge forholdet mellem menneske og natur gennem fx landskabskunsten.
Del 2: 'Som brødre'
I foråret 2024 viser Fuglsang Kunstmuseum udstillingen Som brødre. Venskab og konflikt i guldalderen. Den handler om guldaldermalernes fællesskaber, deres rivalisering og konkurrencen om anerkendelse i et lille kunstmiljø i første halvdel af 1800-tallet.
Kunstnere som Christen Købke, Constantin Hansen og Wilhelm Bendz havde glæde af tætte netværk, der formede dem som kunstnere og bar dem frem i verden.
For andre var konkurrencen for hård eller de fik aldrig fuld adgang til fællesskabet – det gælder bl.a. periodens kvindelige kunstnere. Udstillingen sætter fokus på, hvordan stærke venskaber og kollegiale netværk skabte en gylden periode i dansk kunsthistorie, men også hvordan gruppedynamikker kan være negative og ekskluderende.
Oplægsholder: Anna Schram Vejlby, direktør på Fuglsang Kunstmuseum
.............................................
15.01.24.: LOF Nord
4. Tema: Vendsyssel Kunstmuseum, Hjørring
1. del: Vendsyssels landskaber i kunsten
Vendsyssel Kunstmuseum blev grundlagt i 1963 med det formål at skabe en kunstnerisk værdifuld samling af nyere dansk kunst fra Vendsyssel. Igennem århundreder har kunstnere ladet sig inspirere af landsdelens mangfoldige natur: havet, strandene, klitterne, den høje himmel, lyset og de åbne vidder – alt sammen formet af den evige vestenvind. Landskabsmotivet løber som en rød tråd igennem museets samling, og man oplever en tydelig forbindelse mellem kunsten på museet og det omkringliggende landskab.
Hør museumsinspektør Kirsten Tange Maagaard fortælle om udvalgte værker fra samlingen med hovedfokus på kunstnere, der arbejder med rod i det vendsysselske landskab – fra klassiske ’Vendsyssel-malerne’ som Svend Engelund (1908-2007), Johannes Hofmeister (1914-1990), Agnete Bjerre (1924-2020) og Poul Anker Bech (1942-2009) til samtidskunstens fortolkning af selvsamme landskab hos blandt andre billedkunstner Lisbeth Eugenie Christensen (f. 1969) og fotokunstner Joséphine Douet (f. 1972).
2. del: Niels Larsen Stevns
I anden del skal vi høre om maleren Niels Larsen Stevns (1864-1941). Stevns er særlig knyttet til Vendsyssel på grund af sin udsmykning af læsesalen i det daværende Central Bibliotek, der i en lang årrække husede det tidligere Hjørring Kunstmuseum. I 2009 åbnede Niels Larsen Stevns Videnscenter, som er en tilbygning til museet, dedikeret til at formidle den nyeste forskning om kunstneren. Niels Larsen Stevns er en af dansk kunsts mest markante malere. Hans evne til at skildre kristne motiver i et modernistisk formsprog placerer ham som en ener i det 20. århundredes danske kunst.
Oplægsholder: Kirsten Tange Maagaard, museumsinspektør og formidlingsansvarlig
.............................................
22.01.24: LOF Nordvestsjælland
5. Tema: Johannes Larsen Museet, Kerteminde
I perioden 16.12.2023 – 10.03.2024 præsenterer Johannes Larsen Museet udstillingen TRÆKFUGLEVEJ – I THØGER LARSENS SPOR. KIRSTEN KLEIN OG STEEN FOLMER JENSEN.
1. del: Kunstnerhjemmet på Møllebakken.
Kunstnerparret Johannes og Alhed Larsen skabte ikke alene en malerisk ramme om deres liv, men også et gæstfrit kunstnerhjem der satte sit præg på dansk kunst og kultur gennem årtier. Vi hører om kunstnerparrets villa og værksted.
2. del:’Trækfuglevej’
I udstillingen sammenstilles Kirsten Kleins fotografier og Steen Folmers Jensens skitser fra San Cataldo med digte og citater fra digteren Thøger Larsens Italiensrejser, der gjorde ”standfuglen” ved Limfjorden til en poetisk ”trækfugl”. Herudover har kunstnerne arbejdet med lydoptagelser fra San Cataldos omegn, der er med til at skabe en særlig atmosfære omkring den besøgende.
Thøger Larsen og Johannes Larsens venskabelige forbindelse hører med til historien, når vi er her på Møllebakken i Kerteminde. Men hvor maleren Johannes ofte orienterede sig mod nord i sin naturskildring, blev sydens verden en vigtig kilde til inspiration for digteren Thøger. Begge kunstnere hørte til en gruppe af fynske malere og jyske digtere, der prægede kulturlivet i årtier. I dag huskes Thøger Larsen af de fleste for sine højskolesange, der hylder den danske sommer, men takket være Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen levendegøres her en anden og vigtig del af digterens virke i ord og billeder.
.............................................
29.01.24.: LOF Slagelse
6. Tema: Munch, Oslo
Få kunstnere har opnået lige så stor berømmelse som Edvard Munch (1863-1944). Hans malerier som Skriget, Madonna, Vampyr og Den syge pige har alle fået ikonisk status.
Kunsthistorikeren Peter Kær har tidligere lavet en lang række foredrag om den store norske maler og deler ud af sin store viden. Peter tager os med ind i det Munchske univers og gennemgår alle de væsentlige aspekter af hans liv og arbejde.
Der er mange myter om Edvard Munch. Han udtalte selv, at maleriet var hans dagbog og at maleriet skulle kunne skildre det menneskelige indre. Men betyder det, at Munch skreg hele tiden eller er fortællingen noget mere nuanceret? Der er noget at glæde sig til.
Derudover vil Peter gennemgå indretningen af det nye og meget omfangsrige Munch-museum, så man er overordentlig godt klædt på til at besøge Munch-museet på egen hånd.
Oplægsholder: Peter Kær, kunsthistoriker
.........
Klik her, hvis du har lyst til flere online kulturoplevelser onlinekunstogkultur
Om det tekniske
LOF’s online højskole foregår i gratisprogrammet Zoom. Alt du skal bruge er en internetforbindelse og en tablet eller computer.
D. 30/10 inviteres du til en online test af teknikken med introduktion til, hvordan du deltager, skriver bemærkninger i chatten og bidrager til debatten. Selve højskolen starter d. 6/11. For spørgsmål til teknikken kontakt Susanne på tlf. 23321843. Nogle dage før holdstart vil du få tilsendt et link på mail.
Online undervisning,
Kl. 19:00 - 21:00
Peter Kær
(Zoom8)
Kl. 19:00 - 21:00
Peter Kær
(Zoom8)
Kl. 19:00 - 21:00
Peter Kær
(Zoom8)